A degeneratív agyi megbetegedések számának növekedése, a memóriavesztés, a látásromlás járványa
és a statisztikák szerint a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok Magyarországon (és a világon) közös nevezőre jutnak.
Ha magas vérnyomást, cukorbetegséget, magas koleszterinszintet diagnosztizáltak nálad, vagy netán szívroham áldozata is voltál, és szeretnéd mindezeket a szörnyűségeket megelőzni, ez a bejegyzés felnyitja majd a szemed.
A döntő pillanat, amely befolyásolta a táplálékpiramis összetételét, és ezzel anomáliákat okozott a nyugatiak egészségében, Eisenhower amerikai elnök szívinfarktusa volt.
Ez az esemény erősen rányomta bélyegét az orvosi és táplálkozási szakmák hiedelmeire, befolyásolta az elhízás járványát és a degeneratív agybetegségekkel kísért érrendszeri betegségek terjedését.
Mindez az 1950-es években kezdődött, amikor Amerikát és Európát elárasztották az érrendszeri betegségek.
A szak bűnösöket keresett az étkezésben és azon töprengett: "Mi okozza nemzetünknek ezt a szörnyű betegséget, ami miatt nők és férfiak egyaránt vesztik életüket?"
Amikor 1955-ben Einsenhower akkori amerikai elnököt szívinfarktust érte, még fontosabb volt, hogy azonnal megtalálják és megbüntessék a tettest. Eisenhowernek olyan diétát írtak fel, amelyet még ma is felírnak érrendszeri betegeknek.
Kutatókból, táplálkozás szakértőkből és orvosokból álló elit csapat kutatta a helyzetet és kereste a párhuzamokat. Bár a szakma már akkor két félre szakadt, a döntést erősen befolyásolta a cukoripar.
Megtalálták a tettest - az ÉTELBEN JELENLEVŐ ZSÍROK, ők voltak az okozói a hirtelen halálesetekért, majd hamarosan el is borított bennünket a hullám - ALACSONY ZSÍR ÉS MAGAS CUKORTARTALMÚ DIÉTÁK.
Az állati zsírokat a finomított növényi olajok, a vajat a margarin váltotta fel.
Egyszerű szénhidrátokból és finomított növényi olajokból táplálkozó civilizációvá váltunk. Minden sarkon pékségek, automaták édességgel, szendvicsekkel és cukros italokkal. Pizzák, tésztafélék,...
Az óvodások és iskolások étrendje is főként szénhidrátokból áll.A munkahelyi uzsonna sajtos stangli, kifli vagy egyéb pékségből való finomság. Aztán egy kis csoki, gyümölcs, süti.
E változások ellenére évről évre nő a szív- és érrendszeri betegségek aránya.
Ugyanis ezek a betegségek az Európai Unióban és a fejlett világba a korai halál fő okozói.
Emelkednek az agy degeneratív megbetegedések is, amelyek az idegsejtek pusztulását és funkcióvesztését okozzák.
Az Alzheimer-kór csak egy ezek közül.
De mi okozza?
Olyan társadalom vagyunk, amely krónikusan alultáplált egészséges zsírokkal.
Az agysejteknek egészséges zsírokra van szükségük (az agy 60%-ban zsír) az idegrendszer és a hormonok felépítéséhez. A zsírok jelentős energiaforrást jelentenek és kulcsfontosságúak az A-, D-, E- és K-vitamin felszívódásához.
Egészséges zsírok nélkül agyunk és keringési rendszerünk tönkremegy, hormonháztartásunk összeomlik, szorongunk, levertek leszünk, és ezzel párhuzamosan gondjaink vannak a felesleges kilók leadásával.
Mivelhogy a zsírok nélkülözhetetlenek a testsúlyt szabályozó és zsírégető hormonok szabályozásához.
Ha zsírt fogyasztunk, nem hízunk. Ennek oka a természetes zsírok hiánya. (Természetesen oda kell figyelni az elfogyasztott zsír mennyiségére, hiszen lényegesen több kalóriát tartalmaznak, mint a szénhidrátot).
A zsírok lassítják az élelem felszívódását, stabilizálják a vércukorszintet, szabályozzák az étvágyat és meghosszabbítják a jóllakottság érzését.
Amikor egészséges zsírokat juttatunk a szervezetbe, és szabályozzuk az inzulinszintet, a hasnyálmirigy “zsíroldószert” – a glukagont – küldi működéséhez.
Ez a csodahormon a tárolt zsírt energiává alakítja. Ez lefordítva azt jelenti, hogy megolvasztja a zsírpárnákat, hogy a szervezet energiához jusson.
De csak lassan… A dolog nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.
Mielőtt zsíros joghurtért nyúlnál, felmajszolnál egy egész csomag sonkát vagy egy csésze olívalojat öntenél a salátára, engedd, hogy megmagyarázzam a fontos tudnivalókat a zsírokról.
Kezdjük az elején…
Ismerjük meg a zsírokat és a köztük lévő szupersztárt
A zsírsavak fő lebontása:
telített - káros
telítetlen (egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen) - szükséges és hasznos
transzzsírok - nagyon káros.
Ezen elrendezés után láthatod, a telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek egészségünkhöz, a többszörösen telítetlenek pedig különösen hasznosak számunkra. OMEGA 3 és OMEGA 6 néven ismerjük őket.
Az egészséges telítetlen zsírsavak közül a legfontosabb helyet az omega 3 zsírsavak foglalják el, de az omega 6 zsírsavak is fontosak a szervezet normál működéséhez.
Ezekből gyakran túl sok van az étrendünkben.
Az omega 3 és omega 6 zsírsavak ideális aránya 3:1 (az omega 3 javára), de az átlagos nyugati ember 25:1 arányban fogyaszt (az omega 6 javára), tehát nagy az omega-6 felesleges bevitele és omega-3 zsírsavak hiánya.
Az elavult diétás szak (amely Eisenhower amerikai elnök halála után alakult) még mindig az arachidonsavból (AA) álló omega-6 zsírsavakról dúdorászik. E sav gazdagon megtalálhatóa napraforgó- és szójababolaj, valamint a kukoricacsíra olajban is. Az összes iparilag feldolgozott élelmiszerekben e sav található.
A túl sok omega 6 zsírsav fogyasztás oka többek között a nem megfelelő állati takarmány, amely főleg gabonafélékből és magas omega 6 zsírsav tartalmú szójababból áll.
A nyugati társadalom betegségeinek közös nevezője tehát a zsíregyensúly felborulása, hiszen étrendünk túl sok omega 6 és ugyanakkor túl kevés omega 3 zsírsavat tartalmaz.
Az omega 3 és omega 6 zsírsavak egyidejű fogyasztása kedvezőtlen kölcsönhatásokat okoz, mivel ugyanazokért az enzimrendszerekért versengenek, így a kölcsönös hatékonyság gyengébb.
Az átalakítás képessége csökkenti a nem megfelelő fogyasztásukat is.
Az omega 3 zsírsavak gyulladáscsökkentő és véralvadásgátló hatásúak, az omega 6 zsírsavak pedig nagy mennyiségben fogyasztva elősegíthetik a gyulladást és a véralvadást.
Európában az omega 3 zsírsavak bevitele túl alacsony, a hiány pedig különösen a nőknél és a gyermekeknél érezhető.
Miért olyan fontosak az omega-3 zsírsavak az agy, a szív- és érrendszer, az idegrendszer és a sejtek egészsége szempontjából?
Az omega-3-ak a sejtmembránok szerves részét képezik, és befolyásolják a sejtreceptorok működését.
Lehetővé teszik a sejtek normális működését, impulzust adnak bizonyos testfunkciókat (véralvadást, ellazulást és az artériák falának összehúzódását) szabályozó hormonok felépítéséhez, csökkentik a szívinfarktus és a szélütés kockázatát, javítják egyes krónikus gyulladások, például a reuma és a psoriasis tüneteit (pikkelysömör).
Mivel a szervezet önmagában nem tud omega-3 zsírsavakat előállítani, elengedhetetlen ezeknek a savaknak a táplálékkal történő bevitele.
Az Omega 3 7 lenyűgöző hatása egészségünkre
1.
Szív- és érrendszeri egészség
Tanulmányok kimutatták, hogy az omega 3 zsírsavak (különösen az EPA és a DHA) bevitele csökkenti a szívroham kockázatát. Az Omega 3 csökkenti a vér trigliceridszintjét, szabályozza a koleszterinszintet, csökkenti a vérnyomást és fenntartja az artériák egészségét.
Más tanulmányok kimutatták, hogy az omega3 zsírsavak megakadályozzák a vérrögképződést, amely a szívroham okozója.
DR. FRANC SACS, a Harvard Kardiovaszkuláris Betegségek Megelőző Tanszékének professzora javaslata: naponta legalább egy adag omega 3 zsírsavat bevitele.
2.
Mentális egészség és kognitív képességek
Háromféle OMEGA 3 zsírsav létezik. Alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA).Mind a DHA, mind az EPA kritikus fontosságú az agy optimális működéséhez. A DHA kulcsfontosságú a neuronok szerkezetében és működésében. Az EPA fontos szerepet játszik a sejtszintű gyulladásos állapotok szabályozásában. Mind a DHA, mind az EPA meghatározza, hogyan fejlődik az agy, és hogyan tartjuk fenn funkcionalitását a szervezet öregedése során.
Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy az Omega3 figyelemre méltó hatással van különféle mentális betegségekre, mint például az ADHD, a depresszió, a szorongás, a bipoláris zavar és az Alzheimer-kór.
3.
Csontok és szövetek támogatása
A csontritkulás problémája az idősebb felnőttek betegségének egyik fő tényezője. Ez a betegség emberek millióit érinti szerte a világon, minden 3 másodpercben valakinek eltörik egy csontja emiatt az állapot miatt.
Az esszenciális zsírsavak, különösen az omega-3, kulcsfontosságúak a kalcium normál felszívódásához a bélből a csontokba, javítva a kollagénszintézist a csontokban, és így hozzájárulva a csontok szilárdságának és sűrűségének növeléséhez az évek során.
Egy tanulmányban a kutatók az EPA zsírsavakat már csontritkulásban szenvedő embereken tesztelték, és megállapították, hogy csontsűrűségük idővel javult.
Kapcsolatot találtak az ízületi gyulladást okozó szöveti gyulladások javulása és az omega-3 bevitel között is.
4.
Javítja a bőr egészségét és lassítja az öregedést
Mivel az omega 3 zsírsavak megelőzik és csökkentik a gyulladásos állapotokat a szervezetben, a kutatók számára nem volt nehéz kapcsolatot találni e hatás és a bőr egészsége között. Ugyanis a pattanások kialakulása erősen összefügg a gyulladásos faktorok magas szintjével. Az ezen a területen végzett tanulmányaik figyelemreméltó eredményeket hoztak a bőrgyógyászat területén és már most is felírják az aknés bőrű pácienseknek.
Az Omega 3 a kollagénszintézist is befolyásolja, így segít megőrizni a bőr fiatalos megjelenését.
5.
Hozzájárul a gyermekek egészségéhez és agyi fejlődéséhez
Az omega3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA megfelelő bevitele a legfontosabb a korai gyermekkori fejlődés időszakában. Ez a két sav a legfontosabb az agy és a szem fejlődéséhez.
Egy érdekes tanulmány ezen a területen olyan terhes nőket vont be, akik a terhesség alatt omega 3 étrend-kiegészítőt fogyasztottak. Ezek anyák gyermekei jobb eredményt értek el a mentális információfeldolgozásban, a kognitív képességekben és a koordinációban.
6.
Javítja az alvás minőségét és segít az álmatlanság megelőzésében
Az alacsony omega-3 szint a melatonin (az alváshoz nélkülözhetetlen hormon és egyben a szervezet legerősebb antioxidánsa) szintjének csökkenéséhez vezet.
Az alvási apnoe, a gyermekek álmatlansága és az alacsony omega-3 zsírsavszint közötti kapcsolat több mint nyilvánvaló.
7.
Csökkenti a menstruációs görcsöket
A menstruáció előtti görcsök a nők 75%-át érintik, és egyesek számára igazi rémálmot okoznak, hiszen ihatással vannak magánéletükre és karrierjükre is.A tanulmány kimutatta, hogy az omega-3 étrend-kiegészítő hozzáadása enyhíti a menstruációs görcsöket és más PMS-tüneteket. Az eredmények szerint az omega-3 zsírsavak még a klasszikus fájdalomcsillapítóknál is jobban hatnak.
Most, hogy megismerted az omega3 nagyszerű hatását, valószínűleg kíváncsi vagy…
"Honnan szerezhetjük be a legtöbb omega 3 zsírsavat?"
Mint már említettük, háromféle omega 3 zsírsavat ismerünk.
ALA, DHA és EPA. Az ALA zsírsavak diófélékben, magvakban és más növényi forrásokban találhatók, és ezek fogyasztása általában elegendő a szervezet ALA-szükségletének fedezésére.
A probléma az ALA DHA-vá és EPA-vá való átalakulásával adódik!
Bár a szervezetben lévő enzimek EPA-vá és DHA-vá alakulhatnak (ez a kettő a legfontosabb agyunk, szívünk, csontjaink és sejtjeink számára!), az eddigi kutatások azt mutatják, hogy ez az átalakulás nem elegendő a szervezet szükségleteinek fedezésére.
Különböző szerzők tanulmányai szerint a konverziós arányok eltérőek, de senki sem számol be az ALA 10%-nál nagyobb DHA-vá és EPA-vá való átalakulásáról.
Ezért e két zsírsavat ib be kell iktatni az étrendbe.
Az ételfajtákban a halakban találhatók: a makrélában 32%, a tonhalban 40%, a szardínia 22% és a lazacban 30% a többszörösen telítetlen zsír százalék.
Miért jelenthet számodra és környezeted szemszögéből problémát a halfogyasztás?
Még ha hetente többször is hal kerül az asztalra, előfordulhat, hogy hiányzik a halból az omega 3 zsírsav, mivel minden tenyésztett hal alultáplált olyan tápanyagokkal, amelyek egyébként megtalálhatók a tengeri vadon élő halakban.
A táplálékláncban magasabban lévő ragadozóhalak több EPA-t és DHA-t tartalmaznak, de egyben több szennyezőanyagot is, különösen nehézfémeket és mikroműanyagokat.
A túlhalászat és más fenntarthatatlan gyakorlatok problémája számos fajt fenyeget. Az intenzív haltenyésztés együtt jár több fenyegető hatással a környezetre (a haltenyésztés elpusztítja a mangrovákat - a part menti fákat, amelyek 5%-kal jobban szívják fel a szén-dioxidot, mint a többi fa).
Mi a helyzet az étrend-kiegészítőkben található OMEGA 3 halolajjal?
Ha hidegen hagy az óceánokban való történés, akkor valószínűleg ez az a választás, amely kielégíti az omega 3 zsírsavak iránti szükségleteit.
Mielőtt azonban ehhez a választáshoz ragaszokdnál, hadd mutassak egy jobb választást.
Természetbarát és hasznos az ember számára.
Mert tudnunk kell valamit…
A nagyobb halakkal táplálkozó kishalak és rákfélék nevelését magában foglaló eljárás óriási hatással van a vízi ökoszisztémára, és meglehetősen pazarló folyamat a halnevelés, ehhez hozzáadva a vízfogyasztást stb. A Carnium botanicals-nál nem akarunk részesei lenni ennek a szomorú történetnek.
Ugyanakkor nehéz olyan omega 3 zsírsavforrást találni, amely megfelelne a szabványoknak, hiszen ezek többsége olyan méreganyagokat tartalmaz, amelyeket még magunk sem szeretnénk megenni, nemhogy felkínálni vásárlóinknak.
Megoldást kerestünk, és valami rendkívüli dolgot fedeztünk fel…
Mi van akkor, ha nem is kell haltermesztéshez folyamodni ahhoz, hogy megkapjuk ezt az egészségünk szempontjából oly fontos omega 3 zsírsavat?
Nézzünk bele a táplálékláncba, és szakítsuk meg a szükségtelen köteléket.A forrás, amelyen keresztül a kis rákok és halak omega 3-hoz jutnak, valójában az algákban találhatók.
A halak önmagukban nem gazdagok omega 3-ban, ehhez a zsírsavhoz mikroszkopikusan kicsi algák elfogyasztásával jutnak hozzá. Az ilyen típusú zsírokat aztán a hideg vízben való túlélés szempontjából raktározzák szervezetükben.
Ha a halakat ellenőrzött környezetben elhatárolják és iparilag feldolgozott élelmiszerekkel etetik, az omega 3 mennyisége csökken és az ember nagyon kevés vagy egyáltalán nem kap omega 3 zsírsavból.
A mikroalgák omega 3-ban gazdagok
A kis rákok algák fogyasztásával szerzik be az omega 3 zsírsava
A halak algák fogyasztásával nyernek omega 3 zsírsavat
Az Omega 3 kapszulákat halolajból nyerik
Hogyan juthatunk megfelelő mennyiségű omega 3-hoz, a legtisztább formában, mikroműanyagok és nehézfémek nélkül?
Ez kérdés vezérelt bennünket és a megoldáshoz vezetett.
Megtaláltuk a life’s™ OMEGA szabadalmaztatott formuláját, amely magas EPA és DHA zsírsavakat tartalmaz, és ezek forrását az algákban találtuk. Akár 85%-kal erősebb DHA- és EPA-tartalommal rendelkezik, mint a halolaj.
A Life’s™ OMEGA pozitív hatással van a környezetre, minimális mennyiségű vizet használ fel, és nincs negatív hatással az óceánra és a benne élő élővilágra.Méreganyagoktól, nehézfémektől és mikroműanyagoktól mentes.
A mikroalgák omega-3-ban gazdagok
Növényi omega-3-forrást tartalmazó kapszula
Az omega-3 pozitív hatásai
ALGAE OMEGA-3 kapszulában
Fenntartják a sejtmembránok egészségét
Támogatják a véralvadást szabályozó hormonok termelődését
Segítenek lupus, ekcéma, dermatitis esetén
Javítják a koncentrációt és hozzájárulnak az agy egészségéhez
Segítenek szabályozni a vérnyomást
Javítják a bőr egészségét és hozzájárulnak a kollagén szintéziséhez
Megvédik a szervezetet a gyulladásoktól és segítenek a sportolás utáni krónikus fájdalmak (oxidatív stressz) esetén
Védik a szívet és az ereket
Pozitív hatással vannak a szem egészségére (segít a szemszárazság problémáiban)
Összetevők: AlgaeTM Mega mikroalga olaj (magas EPA és DHK tartalom), kapszula (hidroxipropilmetil-cellulóz, növényi eredetű).
1 kapszula = 500 mg
1 kapszula (ajánlott napi mennyiség) tartalma:
150 mg dokozahexaénsav (DHK)
75 mg eikozapentaénsav (EPA)
Ajánlott napi mennyiség: 2 kapszula étkezés közben némi folyadékkal.
Omega 3 olaj és a halolaj összehasonlítása
Omega 3 olaj
Halolaj
100%-ban növényi eredetű
Fenntartható nyersanyagforrás, amely nincs káros hatással a tengeri ökoszisztémára
85%-kal erősebb forrás, mint a halolaj
Szennyeződéstől, töltőanyagtól, adalékanyagtól, tartósítószertől mentes
GMO mentes
Természetes triglicerid formula
Nincs puffadás és kellemetlen hal íz